Lista fuglestasjon Norsk Ornitologisk Forening
Norsk English
Bare på norsk Bare på norsk

Nyheter
Frivillig
Artsliste
Avvik
Logg
Merketall
Om oss
Frivillige 2017
Frivillige 2015
Vedtekter
Stasjonsområde
Fuglevakta
Overnatting
Omvisning
Skoleprosjekt
Publikasjoner
2011-2018
1957-2010
Transport
Kontakt
Kjøp og støtt oss
Fuglestasjoner
Videos

Logg inn

Søk på siden


Fuglekikkere
Fuglekikkere
Daglige trekktellinger. Gåsetrekket og vadertrekket er i gang.
God start på høstsesongen 2013

Ung stær som bytter fra juvenil til post-juvenil fjærdrakt
Ung stær som bytter fra juvenil til post-juvenil fjærdrakt
På flankene kan man se de post-juvenile svarte fjærene med hvite tupper som har begynt å erstatte den lysebrune juvenile drakten.

Ung buskskvett.
Ung buskskvett.
Hvordan har det gått for buskskvetten i år? Langtidstrenden er negativ, men det ser ut som dette året kan ha gitt god ungeproduksjon.

Thomas foran utekontoret på haugen.
Thomas foran utekontoret på haugen.
Thomas snakker natur og fugl med besøkende, gir demonstrasjoner på ringmerking, og tar imot skoleklasser.

Buskskvett ringmerket myra
Buskskvett ringmerket myra
Grafen viser antall ringmerket per 24. juli for alle år.

Den 24. høstsesongen ved Lista Fuglestasjon startet opp for litt over en uke siden. Sesongen har startet godt, med solrike dager, varme, og lite vind og mange ungfugler ute. Per 23. juli har vi ringmerket 421 fugler, fordelt på 32 arter.

Av M. Wold

Flest løvsangere er ringmerket så langt, de aller fleste tilhørende årets kull (87 totalt), deretter lokale gråspurver med totalt 58 individ og 38 stær.

En stor del av fuglene som merkes på høsten er ungfugler og noe av den jobben som gjøres i ringmerkingsrommet er å bestemme hvor langt hver enkelt ungfugl er kommet i prosessen med å bytte fra juvenile til postjuvenile kroppsfjær. Dette forteller noe om hvor lenge hver enkelt ungfugl har vært på vingene, dvs. hvor gammel den er. I neste ledd brukes dette som en indikasjon på om fuglen er lokal eller ikke, da de aller yngste ikke har rukket å fly så langt ennå. Dette er data som kan brukes når trekktallene senere skal analyseres.

Bildet oppe til høyre viser en ung stær. Stærens juvenile fjærdrakt er lys brun på fargen, mens den postjuvenile fjærdrakten består av de karakteristiske svarte fjærene med hvite tupper. Fuglen på bildet har begynt myteprosessen, og på flankene under hver vinge kan man se at det første settet med postjuvenile fjær er i ferd med å vokse ut. Utover høsten vil buken til unge stærer dekkes mer og mer av de postjuvenile svarte fjærene.

Sammenlignet med de siste årene har det så langt vært merket unormalt mange buskskvetter, totalt 15 individ. Per 23. juli under tidligere år har antallet vært typisk 2-5 etter den første uka av sesongen. Ser man på det som er fanget på myra, er denne høsten så langt et rekordår for buskskvett. Buskskvetten er en av de arter som viser en signifikant negativ langtidsutvikling i ringmerkingsmaterialet på Lista, og den samme trenden ses også på Jomfruland fuglestasjon. Det være at buskskvetten har lykkes spesielt godt i år med ungeproduksjonen, eller at ungene er ute ekstra tidlig. Det gjenstår å se hva sesongtotalen på Lista ender på, og vi følger med denne arten utover høsten.

Disse gode sommerdagene summer det av aktivitet på fyrområdet. Mange fuglekikkere er på post for å observere de første vadefugler på høsttrekk, og de første flokkene med grågjess som skal sørover. Det er også hele ni taksvalereir på fyrområdet, og luften summer av ungsvaler som er ute og prøver vingene.

Denne høsten har vi en ny ringmerker og feltarbeider med oss, Albert Burgas Riera fra Montgri i Katalonia, Spania. Sammen med Aïda Lopez har de ansvaret for høstens ringmerkingskampanje. På fyrhaugen har vi også naturveileder Thomas Bentsen som ordner ringmerkingsdemonstrasjoner for besøkende, og som også gjerne prater fugl og natur med alle interesserte som tar turen innom fyrområdet.Merketall
Denne sesongen42
I dag6
Topp 3 i dag:
Svarttrost4
Rødvingetrost1
Gråspurv1
Detaljert logg

Reportasje fra Lista FS
i Aftenposten

Sesongavvik observasjoner
Beklager, men vi mangler data for denne sesongen. Vis avvik for sesongene
Facebook

Følg Følg Lista FS på
facebook.com

Siste 5 på siden
  Ukas fugl - Toppskarv
  Fuglefestival 25.-26. august
  Bestandsovervåking ved Jomfruland- og Lista fuglestasjoner i 2017
  Ukas fugl - Vipe
  Ukas fugl - Tjeld

Nyheter fra NOF
Oppdrag Fuglekasse – et...
NOF OAs medlemstall spratt...
EU vurderer forbud mot...
Bestandsovervåking ved...
Kongeørna nok en gang under...
Velkommen til NOFs årsmøte i...
NOF lanserer #tjeldenharkommet
Nytt stort fuglekasseprosjekt


Lista Fuglestasjon
Fyrveien 6
NO-4563 Borhaug
post@listafuglestasjon.no Tlf: 949 86 793