Lista fuglestasjon Norsk Ornitologisk Forening
Norsk English
Bare på norsk Bare på norsk

Nyheter
Støtt oss
Frivillig
Artsliste
Avvik
Logg
Merketall
Årstotaler
Utland
Om oss
Frivillige 2019-2022
Frivillige 2015-2018
Stasjonsområde
Norgeslisten
Overnatting
Omvisning
Publikasjoner
2011-2022
1957-2010
Fuglevakta
Vedtekter
Transport
Kontakt
Fuglestasjoner
Videos

Logg inn

Søk på sidenFugleflåttprosjekt på Lista

Figur 1
Figur 1
Det er tre klader av flått i Nord-Europa, som de har kalt GB, EU og WN. De er henholdsvis magenta, grønn og gul i sektordiagrammene på bildet.

Figur 2
Figur 2
A, B, C, D, E og F er grupper av organismer, som er delt i 3 klader (grupper bestående av en felles stamfar, alle etterkommere som stamfar).

I vår har Lista Fuglestasjon undersøkt 215 fugler og samlet 277 flått fra svarttroster og rødstruper og flått fra området på Lista. Dette er en del av en ny studie, drevet av doktor Gunnar Hasle, som studerer i hvor stor grad flått og flåttbårne patogener transporteres av fugler over geografiske barrierer.


Av Aïda López og Gunnar Hasle

Spredning av gener påvirker dynamikken til flått og flåttbårne patogener. Det finnes rikelig dokumentasjon på at flått parasitterer fugler, og kan dermed potensielt bli transportert over åpne hav og fjellkjeder.

I 2011 tok Gunnar Hasle doktorgrad på transport av flått og flåttbårne patogener på nordgående trekkfugler. Et stort metodologisk problem, som han aldri klarte å løse, var at det ikke var mulig å bekrefte om en flått som ble funnet på en fugl var blitt transportert fra et annet sted, eller om flåtten hadde kommet på fuglen etter at den hadde landet i Norge.

Hasles partnere har nylig utviklet et genetisk verktøy basert på mitokondrielt DNA, og har funnet at det er tre klader med flått i Nord-Europa: Storbritannia (GB), Kontinental Europa (EU) og Vest Norge (WN) (på bildet henholdsvis magenta, grønn og gul). Dette betyr at når en flått er undersøkt, er det mulig å si hvor den sannsynligvis har kommet fra.

I biologi og biologisk taksonomi, er en klade en gruppering som inkluderer en felles stamfar og alle etterkommere (levende og utdøde) av denne stamfaren.Ved å bruke mitochondrielt DNA, som holder seg stabilt i flere tusen generasjoner, er det mulig å skille kladene fra hverandre.

I vår har Lista Fuglestasjon samlet 277 flått fra svarttroster og rødstruper, og samlet lokale flått i felt på Lista. Den aktuelle studien er basert på at svarttroster som kommer til Lista hovedsakelig flyr over Nordsjøen, og at rødstruper gjør det via Jylland. Det burde være mulig å finne et klart mønster i flåttgenene, med GB-klade på svarttroster og EU-klade på rødstruper, og flått samlet i felt på Lista burde ha WN-klade. Hvis dette holder stikk burde vil det dermed validere funnene fra Hasles doktorgrad. I tillegg kan dette videreutvikles til et nytt verktøy for ornitologien, til å finne ut hvor trekkfugler har kommet fra.Merketall
Denne sesongen17
I dag1
Topp 3 i dag:
Rødstrupe1
Detaljert logg

Reportasje fra Lista FS
i Aftenposten

Sesongavvik observasjoner
Beklager, men vi mangler data for denne sesongen. Vis avvik for sesongene
Facebook

Følg Følg Lista FS på
facebook.com

Siste 5 på siden
  Forløp av fugletrekket om høsten er i endring
  Begynnerkurs i ringmerking: 13.-14. mai 2023
  Feltarbeider/ringmerker til våren 2023 søkes
  Rapport fra våren 2022
  Fuglefestival 3.-4. september

Nyheter fra NOF
Velkommen til BirdLife Norges...
Solkraftverk på myr: La...
Vårens budbringer er i hardt...
Ikke skyt endene på...
Positiv bestandsutvikling hos...
Lågendeltaet: Restaurér...
Overlappende fødevalg hos tre...
Enorm seier: Bruk av blyhagl...


Lista Fuglestasjon
Fyrveien 6
NO-4563 Borhaug
post@listafuglestasjon.no Tlf: 949 86 793