Lista Bird Observatory Norsk Ornitologisk Forening
Norsk English
Only in English Only in English

News
Volunteer
Species list
Deviation
Log
Ringing numbers
Yearly totals
Abroad
About us
Volunteers 2019/20
Volunteers 2015-2018
Recording area
School project
Accommodation
Guiding
Publications
2011-2020
1957-2010
Transport
Contact
Shop & support us
Bird Obs Norway
Videos

Log in

Search the siteLag Alcatraz og Jæren1 på Lista Bird Race.
Flott Fuglefestival!


Felles grilling på Nordberg Fort.


Bjørn Mo, Andreas
Gullberg og Gunnar Gundersen.Lag Lifu Pure og Lommerlerka på Lista Bird Race.

Svartterne på Lista Bird Race
Svartterne på Lista Bird Race
Den eneste sjeldne arten som ble funnet i løpet av dagen, og som resulterte i ekstrapoeng, var svartterne (funnet av "Jæren 1").

Helgen 22.-23. august gikk Lista Fuglefestival av stabelen. Til tross for et litt mer beskjedent opplegg grunnet koronasituasjonen og medfølgende smittevernstiltak, var det bra oppslutning og gode tilbakemeldinger fra deltakerne under helgens festival!

I forhold til tidligere år var området for Lista Bird Race redusert (se bildet under). Vi anbefalte i år å gå til fots eller å bruke sykkel. Det var bare ett lag som bestemte seg for å sykle og det var faktisk laget som observerte flest arter i konkurransen med 100 arter registret i løpet av dagen!

Selv om det ikke var ringmerking på lørdag på grunn av vinden (både på fyret og ved Slevdalsvann) ble det observert totalt 129 arter, bare 5 arter færre enn i fjor. Da var hele Farsund kommune inkludert i konkurransen. Totalt ble det 6 nye «festivalarter»: havhest, havlire, svartterne, svartstrupe, myrsanger og bøksanger.

Mange lag startet dagen med å kikke etter sjøfugl ved Lista fyr. Deretter spredte lagene seg rundt i fuglestasjonsområdet og Slevdalsvann. Alle lagene til sammen registrerte 129 arter (134 arter i fjor) denne dagen. Ett lag nådde 100 arter. De 3 beste lagene fant henholdsvis 100, 99 og 95 arter. Disse lagene var team "Alcatraz", "Jæren 1" og "Lifu Pure".

Den eneste sjeldne arten som ble funnet i løpet av dagen, og som resulterte i ekstrapoeng, var svartterne (funnet av "Jæren 1"). I år som i fjor, kunne både konkurrentene og andre tilreisende fuglefolk nyte god grillmat, godt drikke og utmerket hjemmelaget salat laget av Anne Noddeland etter endt Bird Race på kvelden. Deretter var det tid for å trekke inn i bygget på Nordberg fort, hvor årets foredrag fant sted. Jan Erik Røer holdt foredrag om resultatene av 30 år med fugleovervåking ved Lista Fuglestasjon.

Etter foredraget var det tid for å kåre «Norgesmester i fuglekikking 2020». Jan Erik Røer takket alle for fremmøtet og innsatsen, og gikk gjennom resultatlisten fra dagens Bird Race.

Deretter ble deltakerne fra de tre lagene øverst på resultatlisten med videre til quizen som skulle kåre vinneren. Jonas Langbråten var quizmaster, og presenterte en rekke bilder av enkeltfugler eller fugleflokker som skulle artsbestemmes og telles i løpet av noen få sekunder, en skikkelig prøve for ekte feltornitologer. Det ble jevnt og spennende. Det gikk til ekstraomganger mellom «topp 3», som var umulig å skille etter de første 25 quizbildene. Vinneren ble til slutt, som i 2019, Bjørn Mo fra «Jæren 1», mens en tidligere vinner Andreas Gullberg fra laget «The Vikings» tok andreplassen. Tredjeplassen gikk til den lokale feltornitologen Gunnar Gundersen fra laget «Alcatraz».

Søndag var det publikumsdag på Lista fyr, med ulike arrangementer for både barn og voksne. Man kunne delta på ringmerking om morgenen sammen med fuglestasjonspersonalet. Kl. 12 var det fuglevandring i fyrområdet ledet av Jonas Langbråten.
Her kunne de fremmøtte få se bl.a. rastende ringgjess og splitterne i Vågsvollvåien. Jonas avsluttet også dagen med å lede en ny tur på ettermiddagen, denne gangen i regi av Naturlos. Denne turen gikk til Nordhasselvika og Tjørveneset, hvor fokus var på vadefuglene på Listastrendene. Natur og Fritid holdt åpent også på søndag, og de besøkende her kunne bl.a. teste Swarovskis nye kikkertflaggskip NL Pure.

Antall arter for 2020 er som følger:

100 Alcatraz, 99 Jæren1, 95 Lifu Pure, 94 The Vikings, 87 Adger United, 72 Hakkespettene, 70 Roadrunners og 61 Lommelerka.

For fullstendig artsliste klikk her.
Ringing numbers
This season3247
Today115
Top 3 today:
Blue Tit92
Common Starling7
Winter Wren2
Detailed log

Reportasje fra Lista FS
i Aftenposten

Seasonal deviation
Eurasian Jay5-99%
Bohemian Waxwing2-99%
Little Stint7-97%
Tengmalm´s Owl2-95%
European Reed Warbler4-95%
Pink-footed Goose2913+1781%
Black-legged Kittiwake1459+460%
Common Crane72+442%
Mute Swan282+391%
Mistle Thrush146+329%
View deviation of seasons
Facebook

Følg Følg Lista FS på
facebook.com

Siste 5 på siden
  Grågås på Lista og Jomfruland - en oppsummering av 30 års telledata
  Flott Fuglefestival!
  Report from spring 2020
  LISTA BIRD FESTIVAL 2020: 22nd-23rd August
  Begynnerkurs i ringmerking: 8.-9. august 2020

Nyheter fra NOF
Ny milepæl: 20 millioner...
Vindturbinene på Frøya på...
Vindkraft på høring: Et...
EuroBirdwatch dominert av...
Store naturområder på Lista...
Fuglevern på mange fronter i...
Store følger for lomvi som...
Havvindtilhengere – gå og se...


Lista Fuglestasjon
Fyrveien 6
NO-4563 Borhaug
post@listafuglestasjon.no Tlf: 949 86 793