Lista fuglestasjon Norsk Ornitologisk Forening
Norsk English
Bare på norsk Bare på norsk

Nyheter
Frivillig
Artsliste
Avvik
Logg
Merketall
Om oss
Frivillige 2017
Frivillige 2016
Frivillige 2015
Vedtekter
Stasjonsområde
Fuglevakta
Overnatting
Omvisning
Skoleprosjekt
Publikasjoner
2011-2017
1957-2010
Transport
Kontakt
Kjøp og støtt oss
Fuglestasjoner
Videos

Logg inn

Søk på siden







Blåstruper som hekker i Norge overvintrer i Asia



Blåstrupe på Lista 1990-2015
Blåstrupe på Lista 1990-2015
Selv om blåstrupen har aldri sett i høy antall på Lista, viser tendensen en sterk nedgang. 2015 er det første året at ingen blåstrupe har blitt sett på Lista området.

I forrige uke ble det publisert en ny studie om blåstrupe utført av norske, tsjekkiske og sveitsiske forskere.
Denne artiklen heter "Red-spotted Bluethroats Luscinia s. svecica migrate along the Indo-European flyway: a geolocator study" og er publisert i Bird Study journal.


Av Aïda López

Takket være noen gjenfunn av merkede fugler var det kjent at sannsynligvis noen av de europeiske bestandene av blåstrupe overvintret i Afrika (antagelig de som hekker i Sentral/Sør-Vest Europa) og noen i Asia (antagelig de som hekker i Nord Europa).

På denne studien satt de 40 lysloggere på hekkende blåstruper: 30 fugler i Norge og 10 i Tsjekkia.
Det neste året, fant man igjen 4 fugler, 2 fra Tsjekkia og 2 fra Norge, der man kunne ta av lysloggerne. Av de 4 fuglenen, 3 av dem overvintret i India og 1 i Pakistan. De fløy i gjennomsnitt mer enn 6000 km fra sine hekkeområder.

Det viste seg at en av de tsjekkiske fuglene stoppet opp 3 ganger på sin vårtrekket (i april) på sin vei tilbake til Europa: først i Afghanistan, deretter i Turkmenistan og en siste stopp i vestlige Kasakhstan nær grensen mot Russland.

Denne studien viser at blåstruper som hekker i Tsjekkia og Norge trekker gjennom den indo-europeiske ruten.

Dette er første gang at en studie kan vise hvor de europeiske hekkende blåstrupene overvintrer. Det er også første gang at spurvefugler fra den indo-europeiske trekkruten er sporet med lysloggere.

Blåstrupen hekker i fjellregionen over det meste av Norge, med unntak av den sørlige kysten og de østlige lavlandsområdene. Arten sees årlig på Lista i lave antall, men i 2015 er arten så langt ikke sett ved fuglestasjonen. (se grafikk). Med Lista liggende helt sør i Norge ender fuglestasjonen på sørsiden av trekkruten fra fjellheimen når denne går mot øst. Artikkelen forklarer således at det er naturlig at det ikke er så mange blåstruper på Lista under trekket.

Les hele artikkelen her: "Red-spotted Bluethroats Luscinia s. svecica migrate along the Indo-European flyway: a geolocator study" Terje Lislevand*, Bohumír Chutný, Ingvar Byrkjedal, Václav Pavel, Martins Briedis, Peter Adamik & Steffen Hahn



Merketall
Beklager, men vi er utenfor vår- og høstsesongene.
Detaljert logg

Reportasje fra Lista FS
i Aftenposten

Sesongavvik observasjoner
Nøtteskrike9-99%
Rørsanger3-96%
Skjeand1-96%
Havhest79-96%
Alkekonge323-94%
Furukorsnebb986+4522%
Svarthalespove66+445%
Toppmeis303+427%
Knoppsvane286+360%
Havørn27+309%
Vis avvik for sesongene
Facebook

Følg Følg Lista FS på
facebook.com

Siste 5 på siden
  Hva har vi gjort på stasjonen i år?
  LISTA FUGLEFESTIVAL 2017
  Fugleflåttprosjekt på Lista
  Fuglefestival 2.-3.sep. PROGRAM
  Rapport fra våren 2017

Nyheter fra NOF
Nytt håp for bengalgribben
Tyrifjorden våtmarkssystem...
Få svarthalespover i...
Ledig stilling som regnskaps-...
Tredje runde av Fotonøtta i...
Nytt håp for vipa i Hordaland
Ny rapport om...
Stor hekkebestand av...


Lista Fuglestasjon
Fyrveien 6
NO-4563 Borhaug
post@listafuglestasjon.no Tlf: 949 86 793