|
Løvsanger tas ut av nett Mia Jülke Røer tar ut av nettet en av de mer enn 800 løvsangerene som er merket ved fuglestasjonen i høst.
Brukbar høst for langdistansetrekkerne
Tallene fra den standardiserte fangsten så langt viser merketall over gjennomsnittet for et flertall av artene. Siden dette gjelder både gjennomtrekkende sangere som munk og hagesanger og flere av de lokale populasjonene av brunsisik, bokfink, stær og gråspurv tyder mye på at hekkeforholdene har vært gunstige.
Hauksanger Hauksangeren er den minst vanlige av Sylvia-sangerene, men også den har vært merket i høyere antall enn normalt denne høsten.
|
Årets forsommer var ikke spesielt varm, men deler av Sørlandet hadde det usedvanlig tørt. Det er særlig når det blir vått (og kaldt) at det kan gå utover hekkingen, så muligens kan de tørre forholde ha vært gunstige, uten at dette skal trekkes for langt.
Med utgangspunkt i den kalde vinteren var det ventet at flere arter skulle gå tilbake. Et interssant poeng i så måte er forholdet mellom gråspurv og pilfink i overvåkingsfangsten, for gråspurven ser ut til å ha hatt et rekordår, mens det samtidig har vært betydelig mindre pilfink enn normalt.
Også brunsisiken har hatt en god sesong. Etter en voldsom økning i bestanden på 90-tallet, har det blitt betydelig færre brunsisik de seinere årene før i år, når fangstallene igjen ser ut til å være på nivå med tidligere toppår. Dette kan tyde på god frøproduksjon, som også kan ha gagnet bokfinken, som har fangstall som ligger på det dobbelte av normalen.
Som nevnt innledningvis er det flere av sangerene som har tall godt over normalen. Dette gjelder sylvia-artene munk, hagesanger og tornsanger. I tillegg har det vært bra med løvsangere, og denne arten ser også ut til å ende opp med tall høyere enn normalen i likhet med f.eks. steinskvett. For mange arter er det tidlig å konkludere, men mye tyder på at både buskskvett og svarthvit fluesnapper også i år ender opp med tall under normalen.
|
|
|