|
Damsnipe (Tringa stagnatilis) Damsnipen holdt seg i Vågsvollvika det meste av dagen 10.mai, der den søkte næring.
Sjeldne gjester på Lista Fuglestasjon
Steintrost (Monticola saxatilis) Steintrosten i Vågsvollmarka. Bildet er tatt med et mobilkamera gjennom teleskop. Sett i Norge kun to ganger tidligere, og nå for første gang på Lista.
|
Rødbrystlo (Charadrius asiaticus) Rødbrystloen er en svært sjelden gjest i Europa. Den hekker i Sentral-Asia, og ble sannsynligvis ført til Lista på varme østavinder.
|
Etter noen dager med hard og varm østavind ble tirsdag 10.mai 2011 en livlig dag på Lista Fuglestasjon med hele tre sjeldne arter observert like etter hverandre. To av dem var ikke tidligere sett på Lista og var dermed nye arter for Lista Fuglestasjon.
Av M. Wold
Det hele begynte vel egentlig med at det blåste opp i helgen 7-8. mai med en kraftig østavind, som varte flere dager. Enkelte sjeldne arter begynte å dukke opp rundt i landet, men på Lista var kanskje en hortulan hunn som dukket opp i lebeltet 8.mai det første varslet. Den 9.mai økte det på med både enghauk, aftenfalk, svartglente og pirol, sett lenger øst på Lista.
Det var imidlertid først da vinden begynte å roe seg den 10.mai at det tok av ved Lista Fyr. Den første som ble sett var en damsnipe. Den ble funnet i Vågsvollvika på morgenen av Tellef Vestøl. Den slo seg til ro der for dagen hvor den lette etter mat i fjøra. Damsnipa som hekker nærmest oss i Finland, og derfra videre østover, har blitt observert ved Lista Fuglestasjon to år på rad nå, og en gang før dette. Damsnipa er ikke årlig i Norge, med ca 20.funn.
Litt utpå morgenen, tok Gunnar Gundersen og Tellef Vestøl en runde, og de fant nokså fort en steintrost på en avhugget stamme i åpningen av lebeltet. Den ble sett i ca fem minutter før den desverre ble skremt av en turgåer og fløy avgårde. Tross at seks personer lette etter den i tre timer, ble den ikke sett igjen. Det er første gang en steintrost er sett på Lista, og bare fjerde gang den er observert i landet. Den hekker nærmest oss i Alpene. Svært få aktive fuglekikkere i Norge har fått se denne arten, da forrige funn var i 1974.
Det samlet seg etterhvert en del fuglekikkere utenfor stasjonen, og det gikk ikke lenge før Jarl Marius Abrahamsen fikk øye på en praktfull rødbrystlo i hekkedrakt i Vågsvollmarka, ikke mer enn 200 meter fra stedet der steintrosten satt. Mange av de som hadde samlet seg i området fikk sett den. De lokale vipene som hekker her ute var derimot ikke like glade for rødbrystloen, og gav seg ikke før de hadde jaget den videre mot Slevdalsvann kort tid etter. Rødbrystloen er dermed sett for fjerde gang i Norge, og for første gang på Lista. Arten hekker nærmest oss i Kazakstan, men er selv ikke vanlig der, og den regnes som en skikkelig godbit for ivrige fuglekikkere de få gangene den dukker opp i Vest-Europa.
Det ble sett utrolig mange fugler og flere halvsjeldne arter på Lista den 10.mai, og selv på dagene som fulgte dukket det opp godbiter på Fyret som Glente, Gulirisk hann og hunn og Markpiplerke, men opp mot dagen 10.mai 2011 kunne det ikke konkurrere, for slike dager er svært, svært langt imellom.
|
|
|