|
Gulbeinmåke (Larus michahellis) Gulbeinmåken kan skilles fra gråmåke bl.a. på de karateristiske gule beina.
Gulbeinmåke - ny art for Lista Fuglestasjon
Gulbeinmåke i flukt. Gulbeinmåke ble nylig klassifisert som egen art etter å ha vært en underart av gråmåke.
|
Gulbeinmåke er nå sett for første gang på Lista fuglestasjon. Gulbeinmåken ligner mye på den mer vanlige Gråmåken, og man skal ha god kjennskap til måker og måkearter for å kunne skille de ad. I motsetning til Gråmåken trives Gulbeinmåken best i middelhavsområdet og på mer sydlige breddegrader, men ses nå oftere på streif i Nordvest- og Nord-Europa. Funnet ble gjort 19. mai av Richard Cope, og er tredje gang man finner Gulbeinmåke i Farsund kommune.
Av M. Wold
Richard Cope og Jarl Marius Abrahamsen som stod ved fuglestasjonen og studerte måker i fjæra kunne ikke bli helt kloke på en måke som utpekte seg som litt annerledes enn de andre. Men de fikk tatt gode nok bilder til at to av Norges "måkeguruer", Inge Flesjå og Stein Engebretsen, etterpå kunne identifisere den som en Gulbeinmåke.
Forutenom de karakteristiske gule beina, har Gulbeinmåken et bredt svart bånd på femte håndsvingfjær som brukes til identifikasjon. Fargen på ryggen er noe mørkere enn hos Gråmåken, og størrelse og fasong er andre kriterier som også blir brukt. Etter størrelsen å bedømme er dette trolig en østlig type fra Middelhavet, den vestlige typen som hekker på øyene i Nord-Atlanteren er noe kraftigere.
Selv om Gulbeinmåkens utseende minner sterkt om Gråmåken, viser DNA forskning at den faktisk er mer i slekt med Svartbak og Armenermåke. Inntil nylig var Gulbeinmåken klassifisert som en underart av Gråmåken, men har etterhvert blitt klassifisert som egen art.
Kilder: Svensson, Mullarney & Zetterstrøm: Gyldendals store fugleguide + Wikipedia
|
|
|