|
![cssbody=[pbdy] cssheader=[phdr]](visbilde.asp?MaxW=620&MaxH=420&VisF=ON&BID=1250)
Blåstruper som hekker i Norge overvintrer i Asia
![cssbody=[pbdy] cssheader=[phdr]](visbilde.asp?MaxW=250&MaxH=500&VisF=ON&BID=1249)
|
![cssbody=[pbdy] cssheader=[phdr] header=[Blåstrupe på Lista 1990-2015] body=[Selv om blåstrupen har aldri sett i høy antall på Lista, viser tendensen en sterk nedgang. 2015 er det første året at ingen blåstrupe har blitt sett på Lista området.] Blåstrupe på Lista 1990-2015](visbilde.asp?MaxW=250&MaxH=500&VisF=ON&BID=1251)
Blåstrupe på Lista 1990-2015 Selv om blåstrupen har aldri sett i høy antall på Lista, viser tendensen en sterk nedgang. 2015 er det første året at ingen blåstrupe har blitt sett på Lista området.
|
I forrige uke ble det publisert en ny studie om blåstrupe utført av norske, tsjekkiske og sveitsiske forskere. Denne artiklen heter "Red-spotted Bluethroats Luscinia s. svecica migrate along the Indo-European flyway: a geolocator study" og er publisert i Bird Study journal.
Av Aïda López
Takket være noen gjenfunn av merkede fugler var det kjent at sannsynligvis noen av de europeiske bestandene av blåstrupe overvintret i Afrika (antagelig de som hekker i Sentral/Sør-Vest Europa) og noen i Asia (antagelig de som hekker i Nord Europa).
På denne studien satt de 40 lysloggere på hekkende blåstruper: 30 fugler i Norge og 10 i Tsjekkia. Det neste året, fant man igjen 4 fugler, 2 fra Tsjekkia og 2 fra Norge, der man kunne ta av lysloggerne. Av de 4 fuglenen, 3 av dem overvintret i India og 1 i Pakistan. De fløy i gjennomsnitt mer enn 6000 km fra sine hekkeområder.
Det viste seg at en av de tsjekkiske fuglene stoppet opp 3 ganger på sin vårtrekket (i april) på sin vei tilbake til Europa: først i Afghanistan, deretter i Turkmenistan og en siste stopp i vestlige Kasakhstan nær grensen mot Russland.
Denne studien viser at blåstruper som hekker i Tsjekkia og Norge trekker gjennom den indo-europeiske ruten.
Dette er første gang at en studie kan vise hvor de europeiske hekkende blåstrupene overvintrer. Det er også første gang at spurvefugler fra den indo-europeiske trekkruten er sporet med lysloggere.
Blåstrupen hekker i fjellregionen over det meste av Norge, med unntak av den sørlige kysten og de østlige lavlandsområdene. Arten sees årlig på Lista i lave antall, men i 2015 er arten så langt ikke sett ved fuglestasjonen. (se grafikk). Med Lista liggende helt sør i Norge ender fuglestasjonen på sørsiden av trekkruten fra fjellheimen når denne går mot øst. Artikkelen forklarer således at det er naturlig at det ikke er så mange blåstruper på Lista under trekket.
Les hele artikkelen her: "Red-spotted Bluethroats Luscinia s. svecica migrate along the Indo-European flyway: a geolocator study" Terje Lislevand*, Bohumír Chutný, Ingvar Byrkjedal, Václav Pavel, Martins Briedis, Peter Adamik & Steffen Hahn
|
|
|