Lista fuglestasjon Norsk Ornitologisk Forening
Norsk English
Bare på norsk Bare på norsk

Nyheter
Støtt oss
Frivillig
Artsliste
Avvik
Logg
Merketall
Årstotaler
Utland
Om oss
Frivillige 2019-2023
Frivillige 2015-2018
Stasjonsområde
Norgeslisten
Overnatting
Omvisning
Publikasjoner
2011-2024
1957-2010
Fuglevakta
Vedtekter
Transport
Kontakt
Fuglestasjoner
Videos

Logg inn

Søk på siden







Fugleflåttprosjekt på Lista

Figur 1
Figur 1
Det er tre klader av flått i Nord-Europa, som de har kalt GB, EU og WN. De er henholdsvis magenta, grønn og gul i sektordiagrammene på bildet.

Figur 2
Figur 2
A, B, C, D, E og F er grupper av organismer, som er delt i 3 klader (grupper bestående av en felles stamfar, alle etterkommere som stamfar).

I vår har Lista Fuglestasjon undersøkt 215 fugler og samlet 277 flått fra svarttroster og rødstruper og flått fra området på Lista. Dette er en del av en ny studie, drevet av doktor Gunnar Hasle, som studerer i hvor stor grad flått og flåttbårne patogener transporteres av fugler over geografiske barrierer.


Av Aïda López og Gunnar Hasle

Spredning av gener påvirker dynamikken til flått og flåttbårne patogener. Det finnes rikelig dokumentasjon på at flått parasitterer fugler, og kan dermed potensielt bli transportert over åpne hav og fjellkjeder.

I 2011 tok Gunnar Hasle doktorgrad på transport av flått og flåttbårne patogener på nordgående trekkfugler. Et stort metodologisk problem, som han aldri klarte å løse, var at det ikke var mulig å bekrefte om en flått som ble funnet på en fugl var blitt transportert fra et annet sted, eller om flåtten hadde kommet på fuglen etter at den hadde landet i Norge.

Hasles partnere har nylig utviklet et genetisk verktøy basert på mitokondrielt DNA, og har funnet at det er tre klader med flått i Nord-Europa: Storbritannia (GB), Kontinental Europa (EU) og Vest Norge (WN) (på bildet henholdsvis magenta, grønn og gul). Dette betyr at når en flått er undersøkt, er det mulig å si hvor den sannsynligvis har kommet fra.

I biologi og biologisk taksonomi, er en klade en gruppering som inkluderer en felles stamfar og alle etterkommere (levende og utdøde) av denne stamfaren.Ved å bruke mitochondrielt DNA, som holder seg stabilt i flere tusen generasjoner, er det mulig å skille kladene fra hverandre.

I vår har Lista Fuglestasjon samlet 277 flått fra svarttroster og rødstruper, og samlet lokale flått i felt på Lista. Den aktuelle studien er basert på at svarttroster som kommer til Lista hovedsakelig flyr over Nordsjøen, og at rødstruper gjør det via Jylland. Det burde være mulig å finne et klart mønster i flåttgenene, med GB-klade på svarttroster og EU-klade på rødstruper, og flått samlet i felt på Lista burde ha WN-klade. Hvis dette holder stikk burde vil det dermed validere funnene fra Hasles doktorgrad. I tillegg kan dette videreutvikles til et nytt verktøy for ornitologien, til å finne ut hvor trekkfugler har kommet fra.



Merketall
Beklager, men vi er utenfor vår- og høstsesongene.
Detaljert logg

Reportasje fra Lista FS
i Aftenposten

Sesongavvik observasjoner
Nøtteskrike1-100%
Alkekonge37-100%
Granmeis4-99%
Furukorsnebb2-98%
Sivsanger9-98%
Svarttrost38384+3591%
Svartstrupe177+680%
Gråsisik605+464%
Svarthalespove96+430%
Dvergdykker31+257%
Vis avvik for sesongene
Facebook

Følg Følg Lista FS på
facebook.com

Siste 5 på siden
  To ringmerkere til vårsesongen 2025 søkes
  Lista Fuglefestival 2024
  Sporing av 100 sangfuglers trekk med radiosendere
  Fuglefestival 7.-8. september 2024
  Årsrapporten 2023 er tilgjengelig!

Nyheter fra NOF
Ny viltlov må skrotes
Fredning av ryper og...
En hyllest til Jon Fjeldså
Ny milepæl nådd for BirdLife...
Rapportering av fugl - ...
Oppdrett på Fleinvær tatt ut...
Må bygge krykkjehotell i...
Vadefugler sliter over hele...


Lista Fuglestasjon
Fyrveien 6
NO-4563 Borhaug
post@listafuglestasjon.no Tlf: 949 86 793