|
Full size">![cssbody=[pbdy] cssheader=[phdr] header=[Kurtiserende hettemåker] body=[Hettemåke er en av artene som går kraftig tilbake i overvåkingsprogrammet. På Norsk Rødliste for Arter har hettemåke status Kurtiserende hettemåker](visbilde.asp?MaxW=620&MaxH=420&VisF=ON&BID=812)
Kurtiserende hettemåker Hettemåke er en av artene som går kraftig tilbake i overvåkingsprogrammet. På Norsk Rødliste for Arter har hettemåke status "nær truet" (NT).
Bestandsovervåking ved Jomfruland- og Lista Fuglestasjoner 2011
![cssbody=[pbdy] cssheader=[phdr] header=[Munk, hann og hunn] body=[Dette paret med munk går muligens gode tider i møte. Munk er en art som viser tydelig framgang i overvåkingsmaterialet.] Munk, hann og hunn](visbilde.asp?MaxW=250&MaxH=500&VisF=ON&BID=811)
Munk, hann og hunn Dette paret med munk går muligens gode tider i møte. Munk er en art som viser tydelig framgang i overvåkingsmaterialet.
|
Lista- og Jomfruland fuglestasjoner rapporterer årlig overvåkingsresultater for ca. 200 fuglearter til Direktoratet for Naturforvaltning. Den andre rapporten er nylig ferdig og dekker året 2011, men gir også en statusoppdatering av interessante trender over den 20-30 år lange overvåkingsperioden.
Av M. Wold
Både de daglige trekktellingene og tallene fra den standardiserte nettfangsten utgjør tidsserier som er aktuelle for naturovervåkingsprogrammer. Lange uavbrutte tidsserier er spesielt verdifulle for klimaforskning der det er aktuelt å måle endringer over flere tiår, samt for å kunne dokumentere variasjoner i artsmangfold som følge av menneskelig påvirkning i naturen.
Tidsseriene som fuglestasjonene har er noen av de lengste og mest omfattende biologiske tidsserier som eksisterer i Norge. Datamaterialet fra både Lista og Jomfruland er stort og omfattende, og kan brukes til å gi tidlige indikasjoner på bestandsendringer hos arter.
Arter på fram- og tilbakegangDe arter som viser den tydeligste framgangen gjennom overvåkingsperiodene ved både Lista og Jomfruland er knoppsvane, grågås, kortnebbgås, stokkand, sjøorre, laksand, smålom, toppskarv, gråhegre, musvåk, vandrefalk, grønnstilk, teist, vintererle, ravn, måltrost, munk, gransanger, kjøttmeis og stillits.
Arter med den klareste tilbakegangen er brushane, hettemåke, kornkråke, stær, buskskvett, fuglekonge, pilfink, bergirisk og rosenfink.
Høsten 2011 var preget av mange rovfugler og ugler da dette var et godt smågnagerår, og en invasjon av båndkorsnebb fra øst.
Rapporten kan lastes ned her (pdf 2,7 MB): DN Rapport 2011
Takk!Vi retter en stor takk til alle feltarbeidere og frivillige ved Lista og Jomfruland fuglestasjoner. Mange timer er lagt ned over mange år for å dokumentere fugletrekkets årlige variasjoner. Vi retter også en takk til DN for økonomisk støtte til den standardiserte fangsten og utarbeidelse av denne rapporten.
|
|
|