Lista fuglestasjon Norsk Ornitologisk Forening
Norsk English
Bare på norsk Bare på norsk

Nyheter
Støtt oss
Frivillig
Artsliste
Avvik
Logg
Merketall
Årstotaler
Utland
Om oss
Frivillige 2019-2023
Frivillige 2015-2018
Stasjonsområde
Norgeslisten
Overnatting
Omvisning
Publikasjoner
2011-2023
1957-2010
Fuglevakta
Vedtekter
Transport
Kontakt
Fuglestasjoner
Videos

Logg inn

Søk på sidenLag Alcatraz og Jæren1 på Lista Bird Race.
Lag Alcatraz og Jæren1 på Lista Bird Race.
Flott Fuglefestival!

Felles grilling på Nordberg Fort.
Felles grilling på Nordberg Fort.

Bjørn Mo, Andreas Gullberg and Gunnar Gundersen.
Bjørn Mo, Andreas Gullberg and Gunnar Gundersen.

Lag Lifu Pure og Lommerlerka på Lista Bird Race
Lag Lifu Pure og Lommerlerka på Lista Bird Race

Svartterne på Lista Bird Race
Svartterne på Lista Bird Race
Den eneste sjeldne arten som ble funnet i løpet av dagen, og som resulterte i ekstrapoeng, var svartterne (funnet av "Jæren 1").

Helgen 22.-23. august gikk Lista Fuglefestival av stabelen. Til tross for et litt mer beskjedent opplegg grunnet koronasituasjonen og medfølgende smittevernstiltak, var det bra oppslutning og gode tilbakemeldinger fra deltakerne under helgens festival!

I forhold til tidligere år var området for Lista Bird Race redusert (se bildet under). Vi anbefalte i år å gå til fots eller å bruke sykkel. Det var bare ett lag som bestemte seg for å sykle og det var faktisk laget som observerte flest arter i konkurransen med 100 arter registret i løpet av dagen!

Selv om det ikke var ringmerking på lørdag på grunn av vinden (både på fyret og ved Slevdalsvann) ble det observert totalt 129 arter, bare 5 arter færre enn i fjor. Da var hele Farsund kommune inkludert i konkurransen. Totalt ble det 6 nye «festivalarter»: havhest, havlire, svartterne, svartstrupe, myrsanger og bøksanger.

Mange lag startet dagen med å kikke etter sjøfugl ved Lista fyr. Deretter spredte lagene seg rundt i fuglestasjonsområdet og Slevdalsvann. Alle lagene til sammen registrerte 129 arter (134 arter i fjor) denne dagen. Ett lag nådde 100 arter. De 3 beste lagene fant henholdsvis 100, 99 og 95 arter. Disse lagene var team "Alcatraz", "Jæren 1" og "Lifu Pure".

Den eneste sjeldne arten som ble funnet i løpet av dagen, og som resulterte i ekstrapoeng, var svartterne (funnet av "Jæren 1"). I år som i fjor, kunne både konkurrentene og andre tilreisende fuglefolk nyte god grillmat, godt drikke og utmerket hjemmelaget salat laget av Anne Noddeland etter endt Bird Race på kvelden. Deretter var det tid for å trekke inn i bygget på Nordberg fort, hvor årets foredrag fant sted. Jan Erik Røer holdt foredrag om resultatene av 30 år med fugleovervåking ved Lista Fuglestasjon.

Etter foredraget var det tid for å kåre «Norgesmester i fuglekikking 2020». Jan Erik Røer takket alle for fremmøtet og innsatsen, og gikk gjennom resultatlisten fra dagens Bird Race.

Deretter ble deltakerne fra de tre lagene øverst på resultatlisten med videre til quizen som skulle kåre vinneren. Jonas Langbråten var quizmaster, og presenterte en rekke bilder av enkeltfugler eller fugleflokker som skulle artsbestemmes og telles i løpet av noen få sekunder, en skikkelig prøve for ekte feltornitologer. Det ble jevnt og spennende. Det gikk til ekstraomganger mellom «topp 3», som var umulig å skille etter de første 25 quizbildene. Vinneren ble til slutt, som i 2019, Bjørn Mo fra «Jæren 1», mens en tidligere vinner Andreas Gullberg fra laget «The Vikings» tok andreplassen. Tredjeplassen gikk til den lokale feltornitologen Gunnar Gundersen fra laget «Alcatraz».

Søndag var det publikumsdag på Lista fyr, med ulike arrangementer for både barn og voksne. Man kunne delta på ringmerking om morgenen sammen med fuglestasjonspersonalet. Kl. 12 var det fuglevandring i fyrområdet ledet av Jonas Langbråten.
Her kunne de fremmøtte få se bl.a. rastende ringgjess og splitterne i Vågsvollvåien. Jonas avsluttet også dagen med å lede en ny tur på ettermiddagen, denne gangen i regi av Naturlos. Denne turen gikk til Nordhasselvika og Tjørveneset, hvor fokus var på vadefuglene på Listastrendene. Natur og Fritid holdt åpent også på søndag, og de besøkende her kunne bl.a. teste Swarovskis nye kikkertflaggskip NL Pure.

Antall arter for 2020 er som følger:

100 Alcatraz, 99 Jæren1, 95 Lifu Pure, 94 The Vikings, 87 Adger United, 72 Hakkespettene, 70 Roadrunners og 61 Lommelerka.

For fullstendig artsliste klikk her.
Merketall
Beklager, men vi er utenfor vår- og høstsesongene.
Detaljert logg

Reportasje fra Lista FS
i Aftenposten

Sesongavvik observasjoner
Toppmeis1-99%
Nøttekråke11-91%
Rørsanger7-89%
Havsvale1-87%
Vipe220-87%
Flaggspett1697+1139%
Furukorsnebb590+704%
Toppskarv11017+620%
Grankorsnebb19438+596%
Splitterne99+582%
Vis avvik for sesongene
Facebook

Følg Følg Lista FS på
facebook.com

Siste 5 på siden
  Fuglefestival 2.-3. september
  Rapport fra våren 2023
  Ny rapport: Måling av elektromagnetiske feltstyrke fra fugleradar ved Lista fyr.
  Et nytt radar prosjekt er i gang!
  Forløp av fugletrekket om høsten er i endring

Nyheter fra NOF
Grundig om låvesvalene i Gran
Organisasjonssamling -...
Jakt i Frankrike påvirker...
Mellomspett på Senja – ny art...
Lokallag og fylkesavdelinger...
Lomvisituasjonen i indre...
Nøkkelområder for vadere i...
Sjøfuglene i reservatene...


Lista Fuglestasjon
Fyrveien 6
NO-4563 Borhaug
post@listafuglestasjon.no Tlf: 949 86 793